Skoda Enyaq iV

Gewoon slim

Skoda staat bekend als functioneel en prijsbewust. Bij Skoda draait het namelijk niet om prestige, maar om bruikbaarheid. Dus nu Skoda met een grote SUV met elektrische aandrijving komt, zijn de verwachtingen letterlijk en figuurlijk hooggespannen. Is de "Enyaq iV" de ideale gezinsauto?

Autotest | Skoda Enyaq iV Gewoon slim

De Skoda Enyaq is een elektrisch aangedreven gezinsauto en is daarom ruim, vlot en comfortabel. Ondanks de geavanceerde techniek ziet de Enyaq er heel gewoon uit en rijdt ook zo.

Plus

  • ruim en praktisch
  • prima rijeigenschappen
  • technisch geavanceerd, maar toch heel gewoon

Min

  • spraakgestuurde assistent verstaat weinig
  • weinig prijsvoordeel t.o.v. concurrentie

Conclusie

Is de Skoda Enyaq de ideale gezinsauto? Het antwoord op die vraag is genuanceerder dan een eenvoudig "ja" of "nee". Als het gaat om de ruimte en praktische mogelijkheden dan scoort de Enyaq bovengemiddeld goed. Daarbij zorgen de vindingen onder de noemer "Simply Clever" dat het leven met de Skoda net even aangenamer is. Echter, alleen ruimte en gemak zijn niet van doorslaggevend belang.

De meerwaarde zit in de elektrische aandrijving. Omdat Skoda exact dezelfde techniek (met dezelfde fijnregeling) gebruikt als andere modellen van de Volkswagen-groep, is de Enyaq niet uniek. In vergelijking met soortgelijke auto's met een verbrandingsmotor is het verschil juist gigantisch. De Enyaq is stiller, sneller, comfortabeler, stoot minder uit en is veel voordeliger per kilometer. Dankzij de grote batterij en het snelle laden kan zorgeloos worden gereisd, ook op de lange afstand.

Wat de Enyaq uiteindelijk tot een echte Skoda maakt, is de verpakking. Het uiterlijk, de bediening en de rijeigenschappen zijn allemaal zo gewoon mogelijk gehouden. Zo onderscheidt Skoda zich van andere merken die kiezen voor een futuristisch uiterlijk, extreme rijeigenschappen of (te) vooruitstrevende ergonomie. Daarmee is de Enyaq een grote sprong vooruit, terwijl alles toch vertrouwd blijft. Gewoon slim dus.