Hyundai Nexo

Waterstof tot nadenken

Autozine had waterstof al opgegeven als energiebron van de toekomst. Elektrische auto's met een batterij rijden geweldig en kunnen overal worden opgeladen, terwijl waterstof een gecompliceerde techniek is die bovendien compleet nieuwe infrastructuur vereist. Hyundai denkt echter dat er in de toekomst ruimte is voor meerdere energiebronnen. Hyundai heeft zelfs zoveel vertrouwen in waterstof dat de SUV met brandstofcel, de Nexo, daadwerkelijk in productie is genomen.

Autotest | Hyundai Nexo Waterstof tot nadenken

De Hyundai Nexo is de SUV van de toekomst. De rijeigenschappen zijn superieur aan die van iedere andere SUV, terwijl de uitstoot uit water bestaat. Nexo overtuigt ook met de innovatieve uitrusting.

Plus

  • uitzonderlijk goede rijeigenschappen
  • een sprong vooruit op het gebied van comfort en veiligheid
  • geen schadelijke uitstoot

Min

  • onzekere toekomst wat betreft prijs en verkrijgbaarheid waterstof
  • geen vierwielaandrijving
  • beeldscherm achter stuurwiel onder hoek geplaatst

Conclusie

Is waterstof de energiebron van de toekomst? Dat is moeilijk te zeggen. Het ligt eraan of bedrijven (tankstations) willen investeren in de benodigde infrastructuur, wat rijden op waterstof kost en of de overheid fiscale prikkels geeft. Onder de juiste voorwaarden zou waterstof de rol van diesel kunnen overnemen en zou het de energiebron van intensieve gebruikers kunnen worden die niet voldoende hebben aan batterijen. Daarbij is het belangrijk hoe waterstof wordt opgewekt, want als dat niet milieuvriendelijk gebeurt dan wordt het ene probleem door het andere vervangen. Het hangt ook af van de ontwikkeling van de techniek, want de brandstofcel en tanks zijn nu zo groot en kostbaar dat de techniek zich alleen leent voor grote voertuigen.

Deze test beperkt zich daarom tot het product, en dat deugt. De Hyundai Nexo overtuigt in alle opzichten als de SUV van de toekomst. De Nexo ziet er geweldig uit en biedt volop ruimte. De uitrusting (comfort en veiligheid) is ronduit innovatief en maakt echt een sprong vooruit voor het merk Hyundai als geheel. Uiteindelijk rijdt de Nexo zoveel beter dan een conventionele auto, dat het groene karakter bijna een bijzaak is.