Honda FCX Clarity

Ik rook niet, ik sport

"De elektrische auto heeft de toekomst!", zegt de één. "Nee, aardgas is de brandstof van morgen", beweert een ander. Weer een andere fabrikant zet in op traditionele benzinemotoren, maar dan gecombineerd met hybride-techniek. Als het aan Honda ligt, is waterstof de oplossing voor alle problemen. Om te laten zien hoe ver Honda is met waterstof-techniek kwamen twee exemplaren van de revolutionaire "FCX Clarity" naar Europa. Autozine kreeg er daarvan één te pakken voor een eerste testrit.

Autotest | Honda FCX Clarity Ik rook niet, ik sport

De Honda FCX Clarity is de eerste in serie geproduceerde waterstofauto. Het betreft een kleine serie voor testdoeleinden door bedrijven. Desondanks geeft een rit het gevoel dat dit de toekomst is.

Plus

  • baanbrekende techniek
  • uiterst comfortabel
  • uitstekende rijeigenschappen

Min

  • nog niet te koop!
  • waterstof is alleen zinnig als het milieuvriendelijk kan worden gewonnen
  • matig zicht door tweedelig achterruit

Conclusie

Is de Honda FCX Clarity de auto van de toekomst? Een exclusieve proefrit geeft het gevoel kennis te hebben gemaakt met een auto die geschiedenis zal schrijven. Niet alleen in technisch opzicht is de FCX Clarity een mijlpaal in de techniek, de auto rijdt ook nog eens bovengemiddeld goed.

Maar het is de vraag of de brandstofcel daadwerkelijk zal doorbreken en een einde maakt aan alle problemen. De benodigde waterstof moet op een duurzame manier worden gewonnen, anders wordt het milieuprobleem alleen maar verplaatst. Als er een grote vooruitgang wordt bereikt in accu-techniek, is het opwekken van elektriciteit uit waterstof een overbodige stap. Tenslotte kan overheidssteun voor een alternatief als aardgas of bio-ethanol van doorslaggevend belang zijn.

Als de brandstofcel definitief doorbreekt, dan heeft Honda met de FCX Clarity een winnaar in de startblokken staan.