BYD Atto 3

Toekomstdroom

Het nieuwe Chinese merk BYD (Build Your Dreams) heeft een bijzondere geschiedenis. Het begon in 1995 als fabrikant van batterijen. Toen de elektrische auto zijn intrede deed, zag BYD de kans schoon en inmiddels is het uitgegroeid tot het best verkopende automerk in China. Nu breidt BYD uit naar Europa met de "Atto 3". Zal het een mooie droom of een nachtmerrie worden?

Autotest | BYD Atto 3 Toekomstdroom

De BYD Atto 3 is een elektrisch aangedreven gezinsauto uit China. In de basis deugt de Atto 3. Echter, de auto voegt weinig toe aan het bestaande aanbod anders dan een extra veilige batterij.

Plus

  • slanke en bovengemiddeld veilige batterij
  • ruime, praktische gezinsauto
  • originele vormgeving interieur

Min

  • mist verfijning van concurrentie
  • weinig doordachte ergonomie
  • voegt weinig nieuws toe aan bestaande aanbod

Conclusie

Is de eerste auto van Build Your Dreams (BYD) in Europa een zoete droom of een nachtmerrie? Iets er tussenin. In de basis deugt de Atto 3. Deze gezinsauto is ruim, modern en dankzij elektrische aandrijving vlot, stil, schoon en voordelig in gebruik. Echter: dat zijn alle concurrenten ook. Daarom voegt de Atto 3 weinig meer dan een extra veilige accu toe aan het bestaande aanbod.

Daarbij blijkt uit veel zaken dat de Atto 3 het eerste (Europese) model van BYD is. Functies zijn vaak net even eenvoudiger dan bij de concurrentie (actieve veiligheid, grootlicht, infotainment, spraakgestuurde assistent, snelladen), functioneren net even minder goed (automatische volume-regeling, DAB+ tuner, Bluetooth, airco) of zijn geheel afwezig (head-up display, Apple CarPlay / Android Auto).

Gelukkig zijn veel van deze zaken met software updates aan te passen. Echter, dan blijft het nog steeds een grote stap om met een geheel nieuw merk in zee te gaan. BYD had die drempel kunnen verlagen door de Atto 3 voordelig aan te bieden, maar in feite kost de Atto 3 hetzelfde als soortgelijke modellen van de gevestigde orde. In dat licht gezien is de Atto 3 vooral een toekomstdroom. BYD bewijst alle kennis in huis te hebben, deze moet alleen nog op een meer onderscheidende manier worden toegepast.